Particulieren natuureigenaren... elk hun unieke karakterprofiel

Gehechtheid

Of ze nu hun bos of land hebben geërfd, of aangeplant toen ze met pensioen gingen, hun perceel natuur of bos hebben gekocht... particuliere natuureigenaren zijn allemaal hetzelfde in één opzicht: hun grote gehechtheid aan dit levende landerfgoed. 

Om de volgende generatie aan te moedigen om het over te nemen, richten sommige eigenaren een stichting op, schenken blote eigendom of stuk per stuk het terrein aan hun kinderen, terwijl ze ervoor zorgen dat het gebied economisch beheerbaar blijft, enz. en betrekken vooral jonge mensen bij het beheer van het bos.

Motivaties

Particulieren natuureigenaren hebben vaak meerdere redenen om gehecht te zijn aan 'hun' terreinen :

- Een eigen ruimte van vrijheid en/of een combinatie met woongelegenheid
- Ontspanning (wandelen, jagen, paddenstoelen)
- Milieubehoud
- Familie-erfgoed 
- Inkomen of activiteit aanvulling (of zelfs hoofdactiviteit) 
- Investering...

Individuele strategieën

Het beheer van natuur gaat atlijd gepaard met investeringen (in vernieuwing of onderhoud), regelmatige kosten (inkomstenbelasting en onroerendgoedbelasting) en risico's, waarvan sommige verzekerbaar zijn (wettelijke aansprakelijkheid bij een ongeval met een derde partij; stormen, brand), en anderen niet...

De eigenaar en beheerder is dus op zoek naar inkomsten. De strategie hangt af van de gevoeligheid van de persoon, maar natuurlijk ook van de natuur: oppervlakte, versnippering, toegankelijkheid, aanwezige fauna en flora, productiecapaciteit (gekoppeld aan bodem, klimaat), economische structuur, lokale risico's (klimaat, wild, bezoekersaantallen, enz.), potentieel, enz.

Er zijn veel verschillende bronnen van inkomsten, en iedereen kan en wil deze naar eigen inzicht gebruiken:
- Houtproductie
- Productie van brandhout, vaak een bijproduct van houtproductie, maar niet altijd.
- Recreatie
- Verhuur 
- Toeristische activiteiten (bijvoorbeeld in verband met gîtes)
- Productie van paddenstoelen.
- enz.

Betrokkenheid

Afhankelijk van de oppervlakte van het terrein, de beschikbaarheid van de eigenaar, zijn of haar aanwezigheid in de buurt, enz. varieert de mate van betrokkenheid van de eigenaar. Sommige kleine eigenaren voeren het werk zelf uit, terwijl anderen hun afgelegen percelen verwaarlozen. Zelfs als ze een beroep doen op een professionele beheerder, zijn het de eigenaars die de beslissingen nemen, dus moeten ze de geplande werkzaamheden (duurzaam beheerdocument) volgen die op hun terreinen of bossen plaatsvinden.
Elk perceel is uniek, en de natuur weerspiegelt een ongelooflijke rijkdom aan soorten, geschiedenissen en bijzonderheden. 
Elke eigenaar, publiek of privé, onderhoudt deze rijkdom door zijn of haar eigen unieke ervaring en ambitie.

Stichting AnBeRo vertegenwoordigt particulieren eigenaren van natuur in de grensoverschrijdend regio rond de Kalmthoutse Heide. 
Meld u aan bij info@anbero.org


Populaire posts